Ротариротарактротарианство
Ротаракт клуб - София Тангра
Ротаракт клуб София - Тангра
Ротари БългарияРотаракт Д2482
Вход за членове
Имейл адрес
Парола
влеззабравена парола
 

Ще спре ли превенцията на ХИВ/СПИН в България след 2015 г.?

04.12.2014 г.
Ротари

                   Ротаракт клуб София-Тангра вече дълги години спазва традицията да се включва активно в кампанията за превенция и контрол на ХИВ/СПИН - болестта, известна още и като „чумата на XXI. Век”. Проектът на клуба – „АЗ ЗНАМ” всяка година става все по-мащабен и оценяван както от различни медии, така и от различни организации. И тази година клубът подготвя различни инициативи, с които да се включи активно в кампанията за борба със страшната болест.

На 27 ноември (четвъртък) от 11:00 часа, в Пресклуб БТА (бул. „Цариградско шосе” 49) се проведе пресконференция, по време на която се представи проблемът за спиране на финансирането от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерство на здравеопазването. Пресконферецията се радваше на широк интерес от страна не медиите, а също и на значително присъствие на представители на непревителствени и правителствени организации.

 

В гореспоменатото събитие взе участие и:

·       г-н Владимир Венциславов, паст президент на Ротаракт клуб София-Тангра

 

Владимир Венцислалов, представител на Ротаракт клуб София – Тангра изрази ясно и прецизно своето мнение, което е и общата позиция на Ротаракт Тангра, по проблема. Клубът дълги години се стреми да реализира проекта си като се позовава на точни и задълбочени изследвания, които да акцентират върху най-засегнатите групи от обществото. Ето защо присъствието на г-н Венциславов беше наистина важно, като един от инициаторите и участниците в „АЗ ЗНАМ” от самото начало, той имаше конкретна позиция по разглеждания проблем, която стъпва върху основите на дългогодишен труд. Освен обсъждането на основния проблем за възможността спиране на финансиренето от Глобалния фонд, на пресконферецията в БТА бяха представени и останалите събития, които ще съпътстват отбелязването Европейската седмица за изследване на ХИВ 2014г. и Световния ден за борба със СПИН. Среди редицата активности от страна на МЗ, НПО и неправителствени организации, значимо място намира и инициативата на Ротаракт клуб София-Тангра – онлайн анкета и лекции в училища по темата за превенцията на ХИВ и сексуално предавани болести.

 

Клубът се надява на още по-мащабно популяризиране и развитие на този дългодишен проект и тази година след като през изминалата 2013г. Ротаракт Тангра получи поредното си отличие по повод проекта „АЗ ЗНАМ” на една светска церемония, организирана от известно светско списание.

 

 

 

Още новини

24.02.2017 г.
Млади, инициативни ротарактори от клуб „София - Тангра“ създадоха проект в подкр ...виж подробно
08.12.2016 г.
Посещение в Доганово на 04.12.2016   С напредването на годината дните се скъсяват, лист ...виж подробно
08.11.2016 г.
През изминалият понеделник Ротаракт клуб „София – Тангра“ прие още един член. Н ...виж подробно