Ротариротарактротарианство
Ротаракт клуб - София Тангра
Ротаракт клуб София - Тангра
Ротари БългарияРотаракт Д2482
Вход за членове
Имейл адрес
Парола
влеззабравена парола
 

Шествие в световния ден за борба със СПИН-а

25.11.2011 г.
Ротари

На 01.12.2011 г., световен ден за борба със СПИН, Ротаракт клуб София – Тангра, с партньорството на Национална пациентска организация и „Доктор Онлайн, организират шествие, част от кампанията &Аз знам”, която стартира в отговор на тревожната статистика, свързана с ХИВ/СПИН в България. Тя сочи изключително малък брой на изследвани хора.

Шествието ще се проведе от 13 часа пред пилоните на НДК и ще продължи до паметника „Патриарх Евтимий“, където ще има мобилни кабинети за тестване на ХИВ/СПИН. То символизира вървящия човек, който не се страхува да надвие пътя, съпричастността му към хората живеещи с ХИВ, болката причинена от загубата на близките, починали от болестта и стремеж да се покаже какво влияние оказва тя върху културата на човечеството през вековете.

СПИН е предизвикателство в световно измерение, кампанията &Аз знам” цели да покаже, че борбата не трябва да бъде на смърт, а на живот, че лекомислието е лукс, който съвременният образован човек не може да си позволи. Да водиш безопасен начин на живот не означава предразсъдък, нито ограничение, а заинтересованост и изявен характер. Ако имаш съвест за своето здраве и съзнание за безопасност и любов към живота, своя и този на своите близки, присъедини се към кампанията като получиш повече информация от материалите, които ще се раздават в деня на шествието и направиш своя ХИВ/СПИН-тест анонимно и безплатно. Особено важно е да се изследваш за ХИВ:

 ако си имал незащитен (без презерватив) сексуален контакт, изпитвайки притеснение и оттогава е изминал поне един месец;

 

  ако си бременна (колкото по-бързо бъде открита инфекцията, толкова шансът бебето да се роди здраво е по-висок);

 

  ако употребяваш инжекционно наркотици и не си сигурен, че винаги си използвал индивидуални и стерилни прибори.

Предприемането на тази крачка е белег на отговорно поведение към околните и самия теб. ХИВ/СПИН не е присъда и не трябва да бъде порок, а стремеж за по-висока информираност и по-силна човешка позиция. Да отстояваш себе си не е срамно, а червеният цвят (символизиращ борбата със СПИН) е знак за живот, животворна енергия и победа. Не позволявай друг да предопределя твоята свобода и да създава твоите принципи, ти имаш воля и знаеш, че животът е безценен и удоволствието е въпрос на нагласа, а не на предразсъдъци.

Присъедини се към идеите на кампанията &Аз знам”, за да направиш крачка към своето израстване в социалната действителност, защото твоето знание има значение за всички нас и твоята подкрепа е пример за развитие на човешката представа за ХИВ и неговите последици. Нека спрем да съдим и да започнем да се грижим за здравето и безопасността си сами! 

 

Още новини

24.02.2017 г.
Млади, инициативни ротарактори от клуб „София - Тангра“ създадоха проект в подкр ...виж подробно
08.12.2016 г.
Посещение в Доганово на 04.12.2016   С напредването на годината дните се скъсяват, лист ...виж подробно
08.11.2016 г.
През изминалият понеделник Ротаракт клуб „София – Тангра“ прие още един член. Н ...виж подробно