Ротариротарактротарианство
Ротаракт клуб - София Тангра
Ротаракт клуб София - Тангра
Ротари БългарияРотаракт Д2482
Вход за членове
Имейл адрес
Парола
влеззабравена парола
 

Посещение на дом за деца лишени от родителска грижа в с. Доганово

08.12.2016 г.
ротаракт

Посещение в Доганово на 04.12.2016

 

С напредването на годината дните се скъсяват, листата на дърветата опадаха, стана студено. След като заваля първия сняг и Коледа чука на вратата, ние от Ротаракт клуб София- Тангра решихме, че е време да предадем светлината и радостта, с която украсяваме домовете си, на други, които ще се зарадват. Затова в неделя 04.12.2016г посетихме Дом за деца лишени от родителска грижа в с. Доганово, общ. Елин Пелин, в който в моемнта живеят 12 деца на възраст от 12 до 18 години.

Вече няколко години по ред се стараем да допринесем за настроението и празничния дух в дома за деца като помагаме за украсяването, за научаване на коледни традиции, размяна на подаръци и игри, които съпътстват зимната ваканция на малките му обитатели.

Подготовката за посещението ни започна няколко седмици преди това с уговаряне на точен час с ръководството на дома. От тях получихме и списък с хранителни продукти и битова химия от първа необходимост, които при възможност бихме могли да дарим. 

Дарението на посочените в списъка продукти щеше да има много по-скромни размери, ако не бяхме получили неоценима подкрепа от служителите на Държавен Фонд Земеделие, които за втора поредна година се присъединяват към нашата инициатива и с тяхна помощ успяваме да зарадваме малките обитатели на дома с повече подаръци и хранителни продукти.

След известно логистично координиране и некоординирано бутане на колички бяхме готовои да се отправим към целта.

Пристигнахме в ранния следобед, малко след като децата се бяха нахранили. За наша приятна изненада се срещнахме и с други доброволци, дошли да прекарат време с тях. Послушахме заедно изпълнения на пиано, попяхме песни и пристъпихме към разопаковане на новата коледна украса, която донесохме за целта. 

Украсяването за празника от красива традиция се превърна във весела игра, а когато по-големите деца откриха специалните бели маркери за рисуване, по стъклата на дома започнаха да се появяват красиво изписани коледни пожелания, подаръци, Дядо Коледа и много снежинки. Някои от рисунките бяха наистина забележителни-оказа се, че част от децата в ДДЛРГ в с. Доганово проявяват афинитет към изобразителното изкуство, в което се убедихме след като разгледахме техни скици.

Освен коледна украса бяхме подготвили за малките ни приятели един куп забавни (и обучителни) игри, с които да се забавляват през свободното си време. Решихме да ги изпробваме и така се озовахме в центъра на типична за възрастта им буря от лудории. Снабдени с реквизит като пърдяща възглавничка и катерещи се октоподи децата и ние се заплеснахме в игра, която доведе до забавни ситуации на изненади и нужда с дружни усилия да сваляме октопод от тавана. 

Тази година съвсем по ротариански решихме да наблегнем на обучителните подаръци, които се оказаха изключително забавни -част от нас поиграха с децата на бордовата игра „Йога“,  в която те се представиха със завиден успех и само навременната намеса на активния ни член Злати ни спаси от поражение. 

Други от нас предпочетоха играта на футбол на въздух с по-големите деца, дейност която се наложи да превърнем в търсене на съкровища в околностите на дома, след като топката излетя навън. 

Малко по малко дойде време децата да пишат домашни, а ние потеглихме, за да не смущаваме учебния процес. А и да си признаем – рискът да ни хване някоя от възпитателките и да ни изпита наред с учениците беше прекалено голям.

Тръгнахме си с обещанието, че ще дойдем отново, както и с пожеланието, че с идването на Коледа и Нова година ще виждаме само усмивки на лицата от Дом за деца лишени от родителска грижа в с.Доганово

Още новини

24.02.2017 г.
Млади, инициативни ротарактори от клуб „София - Тангра“ създадоха проект в подкр ...виж подробно
08.11.2016 г.
През изминалият понеделник Ротаракт клуб „София – Тангра“ прие още един член. Н ...виж подробно
07.11.2016 г.
В навечерието на Вси Светии на 31.10.2017 година, Ротаракт клуб „София &ndash ...виж подробно