Ротариротарактротарианство
Ротаракт клуб - София Тангра
Ротаракт клуб София - Тангра
Ротари БългарияРотаракт Д2482
Вход за членове
Имейл адрес
Парола
влеззабравена парола
 

Нашият език – това сме ние

30.01.2015 г.

„Нашият език – това сме ние” е изцяло електронен проект, който осъществява РАК „София-Тангра” в рамките на страницата на клуба в социаланата мрежа „фейсбук”(facebook) -  Rotaract club Sofia-TangraТази тяхна инициатива е ежеседмична, като денят, в който се провежда е сряда. Всяка седмица (в сряда) се публикува, в горепосоченото място, коментар върху отклонение от езиковите норми. Темите, които стават обект на вниманието им, са често срещани и актуални проблеми при говора и писането, забелязвани у голяма част от използващите езика, в това число се включват журналисти, политици и други представителни фигури.

Основната  цел е темите да бъдат поднасяни приятно и увлекателно, така че те да бъдат интересни за техните читатели. Това, от своя страна, автоматично да доведе до запомняне коректното прилагане на езиковите норми. Във всяка публикация, която е в максимален размер – една страница, позоваването е не само на съответната норма, но и на онова, което води ако не до нейното разколебаване, то поне до объркването от страна на боравещите с езика.

Идеята за проекта се е родила на последната клубна сбирка през изминалата (2014) година, случайно и спонтанно. Въпреки това от РАК „София-Тангра” са твърдо решени да влагат усилия в установяването на неговата традиция, тъй като той напълно отговаря на отношението им към грамотността, образованието и оброзатвелните инициативи.

Ние искаме сами да бъдем коректив за себе си. Едно от основните ни желания е да премахнем колебанието, което много хора изпитват, докато пишат или говорят. Силно се надяваме на широка публичност, тъй като наистина вярваме, чеНАШИЯТ ЕЗИК – ТОВА СМЕ НИЕ! – споделят от клуба.