Ротариротарактротарианство
Ротаракт клуб - София Тангра
Ротаракт клуб София - Тангра
Ротари БългарияРотаракт Д2482
Вход за членове
Имейл адрес
Парола
влеззабравена парола
 

Да дадем шанс на младия живот

01.11.2016 г.

От мечта до разрешаване на национален здравен проблем

 

Идеята за проекта „Да дадем шанс на младия живот“ идва от проблемите в българското здравеопазване, което засяга най-малките пациенти – новородените и недоносените бебета, които са изправени пред първото си изпитание – да оцелеят родени в среда без наличие на базови животоспасяващи средства. Преди да се направи проучване от членовете на Ротаракт - Тангра във всички 28 области в България, бързо стана ясен и огромният мащаб на проблема с ръчните аспиратори, наречени „амбута“, които дават шанс на малките пациенти да бъдат транспортирани успешно до болница в по-голям град. Екипът, ангажирал се с тази кауза, бързо успя да се свърже с повече от 50 МБАЛ‘ве, с цел установяване на задълбочеността на проблема.

 

Според фондация „Нашите недоносени деца“ всяко десето дете в България се ражда недоносено. Наличието на апаратите за ръчно обдишване дава възможност новородените да бъдат транспортирани до най-близката болница и предотвратява голяма част от смъртните случаи. Проектът „Да дадем шанс на младия живот“ е устойчив проект и решава нуждите на болниците за 5 години.„

 

В резултат на националното проучване се оказа, че този проблем е бил разпространен във всички области на страната преди около 30 години. За всеобщо учудване, не очаквахме че той ще е така задълбочен и днес, в 21 век. В резултат на комуникацията ни с медицинските заведения се оказа, че за момента са необходими 62 амбута – 58 за новородени и 4 за деца.

За по-малко от половин година със съвместни усилия на членовете на Ротаракт Тангра, Ротари Тангра и няколко външни дарители, 62-те амбута бяха осигурени и изпратени в 19 болници в България:

 

1.      ИНСИТУТ ПО ПЕДИАТРИЯ, "Специализирана Болница за Активно Лечение по Детски болести – Проф. д-р Иван Митев" ЕАД – София

2.      Благоевград, МБАЛ „Благоевград" АД

3.      Петрич, МБАЛ „Рокфелер" ЕООД

4.      Разлог, МБАЛ „Разлог" ЕООД

5.      Сандански, МБАЛ „Свети Врач" АД

6.      Разград, МБАЛ "Св. Иван Рилски"

7.      Стара Загора, МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД

8.      Плевен, УМБАЛ "Георги Странски" АД

9.      Берковица, МБАЛ "Берковица" ЕООД:

10.  Враца, МБАЛ "Христо Ботев"" АД

11.  Асеновград, МБАЛ "Асеновград"ЕООД

12.   Кърджали, МБАЛ "Д-р Атанас Дафавски"АД

13.   Мадан, МБАЛ "Проф. д-р К. Чилов"ЕООД:

14.   Ямбол, МБАЛ "Св. Пантелеймон" АД

15.   Сливен, МБАЛ "Д-р. Иван Селимински"ЕООД

16.   Сливен, МБАЛ "Хаджи Димитър"

17.   Димитровград, МБАЛ "Св.Екатерина"

18.   Шумен, МБАЛ „Шумен“ АД

19.   Силистра, МБАЛ „Силистра“ АД

На 28 март бяха дарени и последните амбута от списъка. Това се случи в института по педиатрия, "Специализирана Болница за Активно Лечение по Детски болести – “Проф. д-р Иван Митев" ЕАД – София, където част от членовете на Ротаракт Тангра присъстваха.